Helpen van ouderen met lichamelijke en geheugenproblemen

Zorg voor ouderen is voor veel families een lastige taak waarbij schaamte in de weg zit. Kinderen willen hun ouders niet voor schut zetten en ouders vinden het lastig om de kinderen om hulp te vragen. Om de een of andere reden is het voor ons in Nederland heel moeilijk om met het proces van ouder worden om te gaan. In andere culturen is het niet meer dan natuurlijk dat je voor je ouder worden familieleden zorgt en ze helpt bij dagelijkse taken.

De trots van de ouders is een van de redenen waarom het lastig is om hulp aan te bieden. Het zijn sterke mannen en vrouwen die kinderen op de aarde hebben gezet en groot hebben gebracht. Ze hebben een succesvol leven gehad en hebben een groot eergevoel. Het proces van aftakeling van geest en lichaam is dan ook een realisatie dat het leven anders voor ze wordt, en dat ze een andere plek in de samenleving innemen.

Toch kan je je ouders met kleine veranderingen goed helpen door kleine aanpassingen door te voeren in hun huis. Denk hierbij aan wandgrepen in de badkamer, keuken en de slaapkamer. Hierdoor is opstaan makkelijker en zullen ze minder snel vallen. Daarna zijn anti-slipmatten ook geen overbodige luxe in badkamer, keuken en wc.

Voor ouderen met wat geheugenproblemen zijn er ook wat tips. Zo kan je glazen bedrukken met cijfers. Hierdoor weten ze hoeveel glazen water ze nog per dag moeten drinken. Ouderen hebben veelal moeite met genoeg eten en drinken op een dag, zeker als het weduwes en weduwnaars betreft.

Daarnaast zijn er veel digitale klokken waarbij een agenda van de dag wordt getoond. Hierdoor kan iemand gelijk zien wat er die dag aan de orde is, of er nog mantelzorgers of hulp langs komt. Daarnaast kunnen hier ook wekelijkse activiteiten worden ingezet. Dit geeft zowel de ouderen als de mantelzorgers meer houvast.

Voor meer items om te bedrukken kan je kijken op de website van Maxilia.