De voor-en nadelen van kunststof pallets vergeleken met houten pallets

Winkels die pallets verkopen geven tegenwoordig de keuze tussen kunststof en houten pallets. De optie kunststof is redelijk nieuw,  het materiaal heeft een imago dat het slechte kwaliteit producten geeft. Wellicht is dit het geval omdat de bekendste kunststof plastic is, een goedkoop materiaal dat vaak als alternatief gebruikt wordt voor een duurder natuurlijk materiaal. De kunststof die gebruikt wordt voor pallets is geen plastic. Er wordt natuurlijk gekozen voor een sterkere kunststof vanwege de grote draagkracht die de pallet moet hebben. Er zijn geen nadelen aan kwaliteit van kunststof ten opzichte van hout. Beide varianten worden gelukkig ook aangenomen door opkopers, die hebben geen voorkeur.  

Praktische situaties voor kunststof

Natuurlijk zijn er momenten dat kunsstof de betere optie. Het materiaal smelt bij hele hoge temperaturen in tegenstelling tot hout dat een ontbrandingspunt heeft bij een veel lagere temperatuur. Op brandgevaarlijke plekken is het misschien wel een goede optie om voor kunststof te kiezen. Hout gaat rotten als het langdurig in een natte omgeving ligt, dus ook daar komt het gebruik van kunststof goed van pas. De pallet van kunststof zijn lichter dan de tegenhanger van hout. Dit maakt ze makkelijker voor gebruik, even een lege pallet sjouwen wordt een stuk eenvoudiger en beter voor de rug. 

Voordelen van hout

De houten pallet ten opzichte van de kunststof pallet is beter voor het milieu. Het materiaal is beter afbreekbaar en er komen geen processen bij kijken waarbij het materiaal verhit moet worden zoals bij het maken van kunststof. Dat hout meer gewicht heeft kan in sommige situaties een voordeel zijn. Een lege houten pallet buiten laten liggen tijdens een storm geeft een groter kans deze na de storm terug te vinden dan de kunststof pallet. We hebben ook allemaal onze persoonlijke situaties waarin hout het beter doet. Als er een vreugdevuur gebouwd moet worden is hout essentieel.