Sommige mensen begrijpen niet hoe belangrijk het is om geschikte vakantievaccinaties te ontvangen. Soms zijn kinderen niet gevaccineerd en wanneer ze dat niet zijn, kunnen ze grote uitbraken veroorzaken van kinkhoest, mazelen, bof en waterpokken. Als u een huisdier of een familielid heeft dat onwel is en u een uitstapje van huis plant, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat uw familieleden op de hoogte zijn van hun vaccinaties. Tegenwoordig is het corona vaccin hier ook bij gekomen. Dit vaccin komt ook in je gele boekje te staan, naast al je andere prikken die je voor je reis naar bijvoorbeeld het verre Azië hebt gekregen. Omdat de wereld zo groot is, en in verschillende gebieden verschillende dieren, planten en dus ook ziektes kent, is het belangrijk dat je bij verre reizen de juiste vaccinaties laat halen.

Vaccinatiesoorten per land

Een geel boekje is een van de belangrijkste boekjes die u nodig heeft voor reizen. Dit kleine, gele boekje wordt gegeven aan mensen die reizen naar gebieden met een hoog risico op ziekte. Als u naar gebieden van lage virusdekking en endemische landen reist, zoals Afrika en Zuid-Amerika, is bijvoorbeeld een gele koortsvaccinatie en bmr prik (bof, mazelen en rode hond) bijzonder belangrijk. Een vaccinatie is vaak snel effectief, gemakkelijk toegediend, en valt onder levende virale vaccins die kunnen beschermen tegen een reeks gevaarlijke ziekten verspreid via insectenbeten en nauw contact. De andere drie soorten aanbevolen vakantievaccinaties omvatten vaak, hepatitis, tyfus en hondsdolheid. Een vaccinatie is een van de meest ondernomen, vitale en succesvolle immunisaties die een gezondheidsbezoeker nodig heeft. Dit kan soms zelfs verplicht worden gesteld door het land waar je naartoe reist, zoals nu ook bij het corona vaccin gebeurt. Bij reizen naar gebieden waar er hoge risico's zijn voor infecties, waaronder kinderen, zwangere vrouwen, en ouderen, is een vaccinatie kritisch.

De juiste vaccinaties  

Het wordt ook geadviseerd als u reist naar gebieden met een lage virusdekking waar de gevallen van meningitis en encefalitis bekend zijn. Dit type vaccinatie helpt beschermen tegen ernstige ziekten zoals meningitis en encefalitis, die beide doodsoorzaken zijn in gecompliceerde gevallen. Het is ook een sterk aan te bevelen voor zwangere vrouwen en mensen in de leeftijd van vijfenveertig, omdat het kan helpen ernstige complicaties zoals meningitis en encefalitis te voorkomen tijdens de zwangerschap. Voor reizigers die naar lage of no-standaard landen reizen, kan een hepatitis-vaccin zeer nuttig zijn. Hepatitis is een nare ontsteking, een ziekte die kan worden voorkomen door gewone vaccinaties. Vaccinatieprogramma's zijn ook beschikbaar voor degenen die naar lage of no-standaard landen reizen. Zwangere vrouwen en mensen boven de leeftijd van veertig moeten overwegen om rabiësvaccinatie te krijgen, maar dit kan, verschillende per land, ook voor jongere reizigers handig zijn.