Onderhouden van je beugel

Er is een grote groep jongeren, die in hun leven een beugel hebben gedragen. In sommige gevallen vaak het om een beugel die buiten je mond loopt, in andere gevallen om plaatjes die op tanden en kiezen geplaatst worden. Het is heel gebruikelijk om aan het einde van de periode met een beugel een spalkje achter je tanden in de boven- en onderkaak te laten plaatsen. Met dit spalkje worden tanden op de juiste plek gehouden, om een nieuwe verschuiving te voorkomen. Als tanden opnieuw zouden verschuiven, moet je immers ook een nieuwe beugel hebben! Zeker op oudere leeftijd kan dit flink in de papieren lopen zonder een aanvullende tandartsverzekering.

Kiestrekken-2

Hoe houd ik mijn beugel schoon?

Zeker bij een zogenaamde plaatjesbeugel waarbij kleine slotjes op de tanden en kiezen worden geplakt, kan het lastig zijn om je beugel en tanden goed schoon te houden. Toch is het schoonhouden van je beugel essentieel om een stinkende adem en gaatjes tegen te gaan. In de pubertijd zijn mensen erg gevoelig voor gaatjes in tanden en kiezen, waardoor tweemaal poetsen per dag essentieel is. Tijdens het poetsen kun je de haartjes nauwkeurig over de slotjes op je tanden laten gaan om deze te reinigen. Zo blijven er geen etensresten achter.

Een beugel die je uit je mond kunt halen is veel makkelijker te reinigen. Deze kun je eenvoudig met een oude tandenborstel schoonhouden. Eventueel kun je hier wat tandpasta bij gebruiken om de beugel een frisse smaak te geven. Was je beugel bij voorkeur niet in een vaatwasser of met afwassop.

Een bezoek aan de orthodontist

Ook tijdens een bezoek aan de orthodontist zal je beugel schoongemaakt worden. Het is bijna onmogelijk om alle etensresten met een tandenborstel te verwijderen. Een goede tip van een tandarts in Eindhoven is: gebruik tandenstokers! Met tandenstokers kun je heel eenvoudig tussen de slotjes door prikken, waarbij je etensresten verwijdert.