Verstandskiezen laten trekken?

Bij de een zal het nodig zijn, bij de ander (gelukkig) niet: het trekken van verstandskiezen. Over het algemeen wordt het trekken van verstandskiezen als een pijnlijke behandeling gezien, zeker door de opgezette wang waar je nog tot enige tijd na de behandeling last van kan hebben. Toch is het vaak verstandig om je verstandskiezen weg te laten halen. Door de groei van de verstandskiezen kunnen andere tanden en kiezen in de verdrukking komen, waardoor je gebit minder mooi komt te staan. Een tandarts kiest er in dit geval voor om de verstandskiezen weg te laten halen, zodat het verschuiven van tanden en kiezen wordt voorkomen.

Verstandskies2

Noodzaak van het trekken van verstandskiezen

Volgens de tandarts in Delft is het trekken van verstandskiezen niet alleen noodzakelijk als de verstandskiezen op de verkeerde manier groeien, maar ook als blijkt dat er gaatjes of ontstekingen in de verstandskies zitten. Bacteriën kunnen via je achterste kiezen in je tandvlees trekken, waar de verstandskies vaak al vanaf een jonge leeftijd begint te groeien. Op het moment dat het de bacteriën lukt om in de buurt van je verstandskiezen te komen, kunnen er gaatjes ontstaan. Ook het behandelen van gaatjes is niet altijd even prettig, waardoor menig tandarts aanraadt om de verstandskiezen in zo’n geval weg te laten halen.

Ben ik verzekerd voor deze behandeling?

Het verschilt per zorgverzekering of de kosten voor het trekken van verstandskiezen gedekt zijn. Zo is het bij jongeren ouder dan 18 jaar vaak zo dat tandartskosten niet langer onder de basisverzekering vallen, maar dat je hier een extra tandartsverzekering voor af moet sluiten. Kijk in de dekkingsvoorwaarden van je verzekeraar of de kosten voor het trekken van je verstandskiezen door je verzekeraar vergoed worden.

Wanneer je last begint te krijgen van je verstandskiezen, is het aan te raden om een afspraak te maken bij de tandarts.