Welke vorm van fitness past bij jou?

Nu er een einde is gekomen aan de maatregelen rondom de pandemie, is het tijd om ons oude leven weer op te pakken. We hebben de afgelopen twee jaar binnen rap tempo geleerd hoe we onze levensstijl kunnen aanpassen, maar het terugdraaien daarvan blijkt niet altijd even makkelijk. Misschien heb je je oude hobby’s van voor de pandemie gedag gezegd of blijk je niet meer zo fit als dat je was. Je wilt je sportieve levensstijl weer oppakken, maar doordat je meer stil hebt gezeten dan je lief is heeft je lichaam hier best wat moeite mee. Het is aan te raden om je op een bepaalde vorm van fitness te focussen als je dit graag weer wilt oppakken. Lees je goed in en bouw het rustig op. Zo voorkom je blessures en kun je lichaam wennen aan de oefeningen. Krijg je nu toch erg last van bepaalde spieren of bijvoorbeeld je rug, dan is het noodzaak om op tijd naar een specialist te gaan. Zoek online bijvoorbeeld eens op “chiropractie Hilversum” of “fysio Hilversum” voor een geschikt aanbod bij jou in de buurt. Zodra het verantwoord is om je fitness journey voort te zetten, dan kun je beginnen aan bijvoorbeeld CrossFit, cardio of krachttraining.

Crossfit

Bij Crossfit wordt gewichtheffen, atletiek en gymnastiek gecombineerd in één trainingsvorm. Functionele bewegingen worden op een gevarieerde manier, in een hoge intensiteit, zo snel mogelijk uitgevoerd. Zie jezelf bij Crossfit door obstakels klimmen, aan touwen slingeren, tractorbanden ronddraaien en met zware barbells aan de gang gaan. De gedachte achter Crossfit is dat de combinatie van de drie factoren ervoor zorgt dat je lichaam zich niet eenzijdig ontwikkeld. Bij Crossfit is een goede opwarming cruciaal, gevolgd door een technisch gedeelte waarin je nieuwe bewegingen leert en vervolgens voer je de workout of the day uit.

Cardio

Cardiofitness kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Je traint je lichaam hierbij op het verhogen van de zuurstofopname, het verbeteren van de bloedsomloop en je richt je tijdens de training op een bepaald niveau van je hartslag. Dit doe je voornamelijk met lange duurtrainingen op een lage intensiteit, denk aan hardlopen, fietsen, roeien en zwemmen. Cardio wordt gezien als de bekendste manier om af te vallen, maar dat is het eigenlijk niet. Hiervoor heb je namelijk ook de inzet van spieren voor nodig.

Krachttraining

Misschien wel de bekendste vorm van fitness is krachttraining. Het draait hierbij om het vergroten van kracht, de groei van spiermassa en toename van uithoudingsvermogen. In een korte periode eis je een grote inspanning van je spieren. Tijdens de training verbruik je vooral koolhydraten, maar na het sporten verhoogt de vetverbranding. Het is bij vooral bij krachttraining belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen op tijd binnen krijgt.