Tips voor een mooie en persoonlijke uitvaart

Als een dierbare komt te overlijden, wil je als nabestaanden natuurlijk een zo mooi mogelijke uitvaart regelen. Een uitvaart die past bij wie de overleden dierbare was en bij het unieke leven wat diegene geleidt heeft. Bij het regelen van een uitvaart komt echter een hoop kijken en het kan moeilijk zijn om alles op een rijtje te krijgen als er sterke emoties meespelen. Daarom delen we in dit artikel een aantal tips met je.

Een passende locatie kiezen

Als het aan komt op locaties, kun je een hoop kanten op. Je kunt ervoor kiezen om het in een uitvaartcentrum in de buurt te houden, maar je zou kunnen kiezen voor een locatie die past bij de overledene. Bijvoorbeeld een plek waar die persoon graag kwam of waar jullie mooie herinneringen hebben gedeeld. Misschien was de overleden dierbare wel gek van de Amsterdamse grachten? Voor een uitvaart in Amsterdam is het dan bijvoorbeeld mogelijk om de uitvaart op de grachten te houden, op een boot. Of was de overledene gek van het strand en de zee? Een uitvaart aan het strand kan ook ontzettend mooi en uniek zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos om er een zo persoonlijk mogelijke uitvaart van te maken.

Een persoonlijke kist

Voor de kist zijn er ook een hoop mogelijkheden. Zo kun je een kist laten maken van een bepaalde houtsoort of ander materiaal dat past bij de overledene. Je zou er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld samen met andere nabestaanden een persoonlijke kist te maken. Iedereen zou er dan bijvoorbeeld iets moois op kunnen schrijven of schilderen. Of je kunt alle kinderen een spijker in de kist laten slaan. Zo heb je niet alleen een mooie en unieke kist voor de overleden dierbare, je maakt er ook een mooi moment van om met elkaar te verbinden en samen te werken. Iets wat belangrijk is in zo'n moeilijke tijd.

De catering

Tijdens de uitvaart kun je voor speciale catering zorgen. Zo zou het mooi zijn als je bijvoorbeeld het lievelingseten van de overledene serveert. Je kunt het zo groot of klein maken als dat jij denkt dat goed is. Of je nu gaat voor koffie, thee en gebak of een uitgebreid buffet. Wat je ook kiest, ook met het regelen van de catering is het belangrijk om de overledene en diens persoonlijkheid in het hoofd te houden.

Je staat er niet alleen voor

Soms kan het allemaal even teveel worden als je een uitvaart regelt als nabestaande. Weet dat je er nooit alleen voor staat. Zeker niet in deze moeilijke tijd. Vraag hulp aan de andere nabestaanden of schakel de hulp in van een begrafenisondernemer. Durf om hulp te vragen en geef taken uit handen als je merkt dat het teveel voor je wordt. Je zult zien dat iedereen voor je klaar zal staan.