Dit wil je weten over de meningokokkenziekte!

Wanneer je in Nederland wordt geboren kom je automatisch in aanmerking voor het rijksvaccinatieprogramma. Het rijksvaccinatieprogramma is een programma dat is opgezet door de overheid met het doel verschillende ziekten en virussen te voorkomen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Ieder kindje komt in aanmerking voor het vaccinatieprogramma al is het wel vrijwillig. Ouders hoeven hun kind dus niet te laten vaccineren als ze dat niet willen, al wordt het wel zeer aangeraden. Ruim 95% van de ouders kiest hier dan ook voor. Een van de ziektes waar preventief tegen wordt gevaccineerd is de meningokokkenziekte. In dit blog vertellen we je er graag wat meer over.

Wat is de meningokokkenziekte?

De meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie meningokok. Deze bacterie nestelt zich vaak in de neus of keel. Wanneer hij hier zet brengt hij nog niet meteen schade aan. Je kunt dit virus dus bij je dragen zonder dat je er erg in hebt. Dit virus verspreidt zich echter razendsnel door de lucht of wanneer er lichamelijk contact is bij bijvoorbeeld een het geven van een zoen. Heb je wel last van dit virus? Dat zal dit zich vaak in eerste instantie uiten door verkoudheid, hangerigheid of een grieperig gevoel. Wanneer dit virus verder het lichaam in dringt dan kan het lijden tot ernstige infecties in het lichaam. Vooral de snelle en stille verloop van dit virus maakt het zo verraderlijk. Er zijn verschillende meningokokken bacteriën bekend waaronder types A, B, C, W en Y. Dit zijn de meest bekende en meest voorkomende types.

Hoe vaak komt het voor?

Tegenwoordig komt deze ziekte eigenlijk bijna niet meer voor omdat er dus een meningokokken vaccinatie bestaat. Wanneer een kindje 14 maanden is en is aangemeld voor het rijksvaccinatieprogramma dan is hij in principe voor de komende 5 jaar veilig. Doordat er zo’n grote groep kinderen ieder jaar wordt gevaccineerd heeft het virus dus geen ruimte om zich te ontwikkelen. Waar er in het jaar 2.000 nog meer dan 400 patiënten per jaar waren met het meningokokkenvirus waren er dit de laatste jaren iedere keer niet meer dan 100. Alleen type W had nog een kleine opvlamming in 2018 maar ook die hoeveelheid ging kwam niet boven de 100 uit. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen blijven worden gevaccineerd aan de hand van het rijksvaccinatieprogramma al begrijpen we natuurlijk best dat er soms wat twijfels over bestaan. Mocht je twijfels hebben schroom dan zeker niet om contact op te nemen en je vragen te stellen.