Wat maakt een stapelaar een belangrijk onderdeel van de logistiek?

Een stapelaar is in de essentie een soort pallettruck. Echter is een stapelaar een pallettruck die wel veel meer kan dan een normale pallettruck. Naast dat ze pallets kunnen optillen en verplaatsen, kunnen stapelaars ze ook in de hoogte optillen. Dit maakt de stapelaar een belangrijk en multifunctioneel transportmiddel. Er zijn allerlei soorten stapelaars tegenwoordig beschikbaar op de markt, op bijvoorbeeld de Still webshop of andere webshops die gespecialiseerd zijn in dit veld.

Functies van een stapelaar

In het veld van de functionaliteiten staat een stapelaar tussen een elektronisch aangedreven pallettruck en een reachtruck, een transportmiddel dat ook wordt gebruikt om pallets te verplaatsen, maar ze veel hoger kan optillen. Een stapelaar kan ook pallets optillen, verplaatsen en weer neerzetten, ook wanneer dit gaat om een hoger gelegen plek, zoals bijvoorbeeld op een hoge plank in een stelling. Dit betekend dus ook dat je een pallet van een hoge plank in een stelling makkelijk kunt weghalen en weer kunt verplaatsen naar bijvoorbeeld een andere hoge plank.

Waar pallets op elkaar worden gestapeld wordt een stapelaar natuurlijk veel eerder gebruikt dan een pallettruck. Dat is ook de voornaamste reden waarom dit transportmiddel een stapelaar wordt genoemd. Met een stapelaar worden medewerkers veel minder belast met dit zware en risicovolle werk.

Verschil met een reachtruck

Een stapelaar kan als een makkelijk alternatief worden gebruikt voor reachtrucks, maar dat maakt ze niet hetzelfde. Zo wordt er gereden met een reachtruck, waar een stapelaar lopend wordt bestuurd. Op een reachtruck zit je dan ook en met een stapelaar loop je er achteraan. Door de elektronische aandrijving hoeft een stapelaar echter niet te worden geduwd. Ook wel handig, wat de meeste stapelaars kunnen honderden kilo’s aan last verplaatsen. Maar, een reachtruck zal altijd meer last kunnen tillen en ook veel hoger, omdat de mast kan worden uitgeschoven.