3 Tips Om Te Leren Omgaan Met Een Narcistische Ex

Uit elkaar gaan is altijd lastig, maar er kunnen nog wat extra obstakels ontstaan als je ex-partner een narcist is. Daarom geven wij in dit artikel wat korte maar effectieve tips om met je narcistische ex om te leren gaan.

  1. Houd het kort. Narcistische exen zijn vaak ontzettend boos over het feit dat jij ze hebt verlaten. Dat zullen ze je dan ook meer dan genoeg in berichten mededelen. Ga daar vooral niet op in en houd het kort. Laat ze ook niet dichterbij komen en zorg dat ze binnen de, door jouw aangegeven, grens blijven. Als ze een verwijt maken, negeer het en regel wat er geregeld moet worden.
  2. Negeer romantische gebaren. Narcisten zijn altijd opzoek naar complimenten en aandacht van anderen en op het moment dat jij uit hun leven verdwijnt, is hun constante bron van die aandacht weg. Daarom zullen ze je opeens een romantisch appje sturen (”Als je toch eens wist hoeveel ik van je hield of ”Wat is er toch met ons gebeurd? Ik mis je.”) in de hoop je terug te winnen. Negeer dit en ga er vooral niet op in. Narcisten veranderen helaas vrijwel nooit en als je nu teruggaat kom jij er alleen maar slechter uit.
  3. Manipuleer de manipulator. Omdat narcisten zoveel om die aandacht geven, kan je dat ook gebruiken om de narcist naar jouw hand te zetten. Als je wilt dat ze iets doen, verpak dat dan in een complimentje (”De jongens zijn zo dol op jou. Zou jij ze vandaag willen ophalen van de voetbal? Dan kunnen zij wat extra tijd met jou spenderen.”) en de kans is groot dat ze het dan doen. Hoewel het misschien wat misselijkmakend kan klinken, moet je het eigenlijk gewoon zien als een communicatiestrategie.