Zelftesten: inzicht krijgen in je gezondheid

Zelftest

Er komen steeds meer zelftesten op de markt. Mensen hebben meer behoefte om hun gezondheid in eigen hand te hebben, zonder tussenkomst van een dokter. Ook is een zelftest een eenvoudige manier om een bevestiging te krijgen, van bijvoorbeeld een ziekte. We vertellen je in dit artikel alles over zelftesten!

Soorten zelftesten

Het eerste waar je aan denkt bij een zelftest is voor veel mensen een zwangerschapstest. Maar tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende testen. Denk bijvoorbeeld aan een zelftest voor een soa, een blaasontsteking zelftest, een diabetes zelftest, een hiv zelftest, een zwangerschapstest, ovulatietest of een zelftest voor het aantonen van drugs.

Dit lijstje zal alleen nog maar groter worden. Enerzijds omdat mensen steeds meer de controle willen hebben over hun eigen gezondheid, anderzijds omdat de betrouwbaarheid en technieken achter deze testen steeds beter worden.

De voordelen van een zelftest

Een zelftest heeft veel voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Een zelftest zorgt voor een lagere drempel om jezelf te laten controleren. Het is een hele stap om een afspraak te maken bij een huisarts. Met een zelftest kies je voor privacy en test je thuis in je eigen vertrouwde omgeving. Een zelftest is volledig anoniem, want fijn is bij gevoelige onderwerpen zoals soa’s.
  • Met een zelftest krijg je snel een resultaat te zien. Wanneer je bloed moet laten prikken, of urine moet afgeven krijg je de uitslag vaak pas na enkele uren. Een zelftest toont het resultaat binnen enkele minuten.
  • Een zelftest kan je zelf uitvoeren wanneer het uitkomt. Ze zijn daarnaast gewoon in een apotheek, drogist of online verkrijgbaar.
  • Zelftesten zijn (over het algemeen) erg betrouwbaar. Zo is bijvoorbeeld de hiv zelftest van INSTI voor 99,8% nauwkeurig. Een zelftest voor vruchtbaarheid scoort wat lager, met een nauwkeurigheid van 95%. Wel moet je altijd voor een bevestiging naar een arts of GGD, voor een 100% betrouwbaar resultaat. Let daarnaast op de CE-markering, die aangeeft of een product voldoet aan de wettelijke eisen van de EU.