Ziekenhuisbevalling: waarom dit verkozen wordt boven thuis bevallen

Nederland is één van de weinige landen ter wereld waar je kunt kiezen tussen een ziekenhuisbevalling of een thuisbevalling. Ongeveer 15% van de vrouwen kiest voor een thuisbevalling, tegenover 85% voor een ziekenhuisbevalling. De redenen die het vaakst geciteerd worden om thuis te bevallen, is de veilige omgeving. Je bent in je eigen slaapkamer, een plek waar je jezelf vertrouwd voelt. Tevens hoef je niet in de auto met weeën en ben je gelijk in je eigen bed om uit te rusten na de bevalling. Echter is een ziekenhuisbevalling vele malen veiliger. Tevens zitten er andere voordelen verbonden aan deze vorm van bevallen.

De voordelen van een ziekenhuisbevalling

Alhoewel het in Nederland een mogelijkheid is om thuis te bevallen, wordt over het algemeen altijd aangeraden om te opteren voor een ziekenhuisbevalling. Dit komt vanwege de voordelen die hiermee gepaard gaan. Ten eerste heb je bij je bevalling meteen een medisch team bij de hand, wat in het geval van complicaties echt een uitkomst kan zijn. Wanneer je thuis bevalt is dit immers niet het geval, waardoor je in de auto of ambulance moet voordat je geholpen kan worden.

Maar er zijn nog andere redenen om voor een bevalling in het ziekenhuis te kiezen. Zo is het mogelijk om te bevallen in een bad. Echter kan het zijn dat je thuis geen ruimte hebt voor dit bad. In het ziekenhuis is deze ruimte er wel. Tot slot kan het zijn dat je om medische redenen moet bevallen in het ziekenhuis. In dit geval is dat natuurlijk geen keuze.