Astigmatisme: Oorzaken, Soorten, Effecten en Correcties

Astigmatisme: Oorzaken, Soorten, Effecten en Correcties

 

Astigmatisme is een veelvoorkomend oog defect wat een vervormd zicht veroorzaakt. Het komt voor wanneer het oog niet kan focussen op een object en dit scherp te projecteren op het netvlies. Als resultaat kunnen dingen beide veraf en dichtbij moeilijk of onscherp te zien zijn.

Astigmatisme, omdat het vaak voorkomt, wordt “genezen” door voorgeschreven brillen of torische contact lenzen van bijvoorbeeld focus dailies aquacomfort plus.

 

Wat veroorzaakt Astigmatisme?

Om astigmatisme te begrijpen moet iemand denken in drie dimensies. Astigmatisme is een anatomisch defect, vaak door een abnormale kromming van het hoornvlies. Een afwijking zoals deze is gekarakteriseerd door de platte vorm aan de ene kant, in tegenstelling tot een ronde vorm, die vaak wordt gedefinieerd als een de vorm van een rugby bal. Aan de andere kant kan het gebrek aan kromming ook komen door kristallenzen, wat kleine lenzen aan de binnenkant van het oog zijn.

Wanneer het hoornvlies en de lens ovaal zijn in plaats van rond, valt het binnenkomende licht in het oog op twee verschillende plaatsen. Astigmatisme komt van een verschil in de uitlijning en groei componenten van het oog. Het kan soms geërfd zijn of worden veroorzaakt door verschillende andere factoren, zoals de druk van een van de oogleden op het hoornvlies.