Dit is waarom je lenzenvloeistof moet gebruiken

Nee, met alleen contactlenzen en wat speeksel red je het niet. Als je contactlenzen draagt, dan kun je simpelweg niet zonder lenzenvloeistof. Als je de gehele dag door contactlenzen draagt, dan liggen de continu op een laagje traanvocht op de ogen. De lenzen nemen daarbij zelf ook de nodige vloeistof op, samen met eiwitten die in dit traanvocht zitten. Om die reden is het belangrijk dat de contactlenzen elke dag tenminste zes uur in een potje met lenzenvloeistof te doen als je ze niet draagt.

Lenzenvloeistof zorgt voor reiniging van de contactlenzen

Lenzenvloeistof zorgt ervoor dat de lenzen in eerste instantie goed schoongemaakt worden. Door het gebruik van lenzenvloeistof voorkom je irritaties aan de ogen omdat de vloeistof de lenzen desinfecteert. Je krijgt zo niet te maken met bacteriën, die je eventueel over zou kunnen brengen bij het in- en uitdoen van de lenzen. Door lenzenvloeistof worden bovendien eiwitten en vetten uit de poriën van de lens weggenomen. Gebruik je geen lenzenvloeistof, dan ontstaat vuil opstapeling en dat zorgt weer voor minder goed zicht en drogere ogen.

Zo kunnen de lenzen niet uitdrogen en blijven ze comfortabel dragen

Het gebruik van de juiste vloeistof zorgt er eveneens voor dat de lenzen niet uit kunnen drogen. De lens wordt zo niet hard en door het gebruik van lenzenvloeistof blijven de lenzen comfortabel dragen. Daarmee is de conclusie gerechtvaardigd dat de vloeistof er steeds voor zorgt dat de lenzen steeds kwaliteit blijven bieden en jou steeds een helder zicht blijven geven.

Water en speeksel vormen geen goed alternatief voor speciale vloeistof

Water en speeksel zijn geen goed alternatief voor het gebruik van vloeistof. In water bijvoorbeeld, zitten geen bestanddelen die voor desinfectie zorgen. Sterker nog; gebruik je water uit de kraan, dan kunnen er micro-organismen in dit water zitten en die kunnen zich vervolgens weer vastzetten op de lenzen. Het is dus geen goed idee om water of speeksel te gebruiken. Kies altijd voor de voor jou geschikte vloeistof. Het spreekt voor zich dat het gebruik van vloeistof alleen is iets dat je dat als je week- of maandlenzen gebruikt. Gebruik je daglenzen, dan gooi je die immers aan het einde van de dag na het dragen in de container.

Gebruik een nieuwe vloeistof altijd tenminste een week om een oordeel te kunnen geven

Welke lenzenvloeistof je precies gebruikt, is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Wat voor jou een prima vloeistof is, kan bij iemand anders bijvoorbeeld juist veel irritatie verzorgen. Zo hangt de voor jou perfecte vloeistof onder meer af van het type lens, maar ook van de wijze waarop jouw traanvocht is samengesteld en of je eventueel te maken hebt met allergieën. Precies om die redenen zijn er tal van verschillende soorten vloeistof beschikbaar. De verschillen zitten onder meer in de pH-waarde, het gebruik van conserveermiddelen en verschillende bestanddelen voor het reinigen en desinfecteren van de contactlenzen. Als je geen idee hebt welke vloeistof te gebruiken, raadpleeg dan altijd een specialist Het is verder verstandig om een nieuwe vloeistof tenminste een week te gebruiken. Pas dan kun je namelijk iets zeggen of de vloeistof echt iets voor je is of niet.