3 tips om gaatjes te voorkomen

Gaatjes. Ze ontstaan door bacteriën en tandplak, die suikers afbreken tot zuren. Zuren zijn erg schadelijk voor het glazuur om het gebit. Het glazuur beschermt de tanden, maar als dit weg is kunnen de zuren de tanden aantasten. Als dit veel voorkomt, is de kans op gaatjes groot en dit wil je als mens het liefst natuurlijk vermijden. Er zijn vele manieren om gaatjes te voorkomen. Hieronder worden er drie uitgelegd.

Gaatjes voorkomen

Allereerst is het van groot belang dat de tanden goed worden gepoetst. Door de tanden te poetsen worden alle etensresten en ander vuil weggehaald en wordt er door de tandpasta een laagje op de tanden aangebracht die het glazuur versterken. Dit is voornamelijk met fluor tandpasta. Het is belangrijk dat er twee keer op een dag wordt gepoetst en het liefst voor twee minuten met een elektrische tandenborstel, omdat met deze tandenborstel meer bewegingen per minuut wordt gemaakt als met een handtandenborstel. Het vele en lange poetsen per tand zorgt voor een sterke glazuurlaag en een kleinere kans op gaatjes.

Speeksel productie

Daarnaast is het erg belangrijk om de speekselproductie te blijven stimuleren. Speeksel bestrijdt namelijk de bacteriën die tandplak en gaatjes veroorzaken. Hoe de speekselproductie gestimuleerd wordt en blijft? Suikervrij kauwgom. Door kauwgom te kauwen komt er meer speeksel op gang wat dus de bacteriën bestrijdt. Nog een extra voordeeltje van suikervrij kauwgom: het breekt de zuren af. Zo voorkomt het ook nog eens tandsteen. 

De derde en laatste tip om gaatjes te voorkomen is het gebit frequent te laten controleren door een tandarts. Een tandarts ziet vaak snel of er iets aan de hand is of niet met het gebit en kan tips, middeltjes of opties geven wat betreft het schoonhouden van het gebit en eventueel bestrijden van gaatjes en dergelijke bacteriën. De tandartsen van tandartspraktijk Gouda kunnen u verder helpen met het bestrijden van gaatjes en de juiste tips en tricks geven om ze te voorkomen.