Waar moet je op letten bij een gamestoel?

Als je een gamer bent die regelmatig te vinden is in zijn gamekamer en misschien al een gedeeltelijke game-setup hebt staan, dan is een gamestoeleen belangrijke aanvulling. Niet alleen is de aanschaf van een stoel voor de verbetering van de speelervaring, maar ook voor een goede houding van je lichaam. Als je een verkeerde houding hebt tijdens het gamen, kan dat leiden tot ernstige klachten in de nek, rug en schouder. Weet daarom wat de voordelen zijn voor jouw houding en schaf er zo nodig eentje aan. 

Wat doet een gamestoel voor jou? 

In eerste instantie is een gamestoel erop gericht om jouw game-ervaring te verbeteren zodat het je in het spel opzuigt. Daarnaast kan langdurig achter je console zitten klachten veroorzaken als je geen gebruik maakt van een dergelijke stoel. Daarom is naast de mooiere ervaring die je krijgt door bijvoorbeeld speakers in je stoel, een ander voordeel dat je de kans op blessures verminderd. Hierdoor kun je op den duur dan weer langer doorspelen. 

De meeste goede gamestoelen zijn ergonomisch en kunnen aangepast worden naar jouw lichaam zodat hij optimale ondersteuning biedt. Denk bijvoorbeeld aan kussens op raakvlakken en verstelbare onderdelen. Bij een aantal modellen worden extra nek- en hoofdkussens meegeleverd om extra ondersteuning te bieden. 

Waar moet je op letten bij een gamestoel? 

De belangrijkste componenten die jou tot een keuze brengen hangen samen met het doel dat jouw gamestoel gaat dienen. Is het voor recreatief gebruik zo eens per week of speel je meerdere keren per dag? Kijk vooral naar een goed passende zithoogte, zitbreedte en zitdiepte. Ieder persoon heeft een andere lichaamslengte, dus ben je wat korter zorg dan ook voor een stoel die daarin voorziet. Voor een langer individu geldt natuurlijk dat het een stoel moet zijn die juist meer zithoogte heeft. 

Hier moet je op letten bij het zitvlak

Hou er hoe dan ook rekening mee dat je jouw rug volledig tegen de rugleuning aan kan plaatsen en jouw voeten tegelijkertijd plat op de grond zitten. Jouw bovenbenen moeten dan op de stoel kunnen rusten tot net voor je knie, deze mogen namelijk de stoel niet raken. Tot slot mogen de zijkanten van de bovenbenen de armleuningen niet raken, ook hier moet lucht tussen zitten. 

Armleuningen hebben verschillende typen

Als je naar de armleuningen kijkt zie je cijfers van 1D tot en met 4D staan. Het cijfer geeft de verschillende mogelijkheden aan die de armleuning heeft. Bij 1D kun je de leuning alleen in hoogte verstellen terwijl bij 4D je leuning in hoogte, breedte, draai en diepte versteld kan worden. 

Naast het zitvlak is de armleuning een van de belangrijkste onderdelen van jouw gamestoel omdat je hiermee de rest van jouw lichaamshouding vormt. Zorg dat jouw ellebogen en onderarmen gemakkelijk op de armleuning kunnen rusten in een hoek van 90 graden en dat de breedte van leuning voldoende is. Door de ideale combinatie van het juiste zitvlak en de juiste armleuningen voorkom je een hoop blessures.